nlfren
PRINT
SITEMAP | DISCLAIMER
About Us   Practice Areas   Lawyers   Co-ordinates   News   Jobs  
Liquidatiereserve om liquidatieheffing te vermijden
 
Winsten die opgenomen worden in een zogenaamde liquidatiereserve in ruil voor een heffing van 10%, kunnen nadien zonder belasting of aan een gunsttarief uitgekeerd worden - niet alleen bij een liquidatie. Op die manier wordt, in aangepaste vorm, het regime bestendigd dat de vorige regering tijdelijk in het leven geroepen had om de drastische verhoging van de liquidatieheffing verteerbaar te maken.

Op 1 oktober 2014 is de belasting op liquidatieboni opgetrokken van 10% tot 25%. Bij wijze van overgangsmaatregel was wel eerst de kans geboden om bestaande reserves “vast te klikken” in kapitaal. Daarvoor moest 10% roerende voorheffing opgebracht worden, maar in ruil daarvoor konden die kapitalen bij een latere liquidatie belastingvrij uitgekeerd worden, zodat men “netto” 15% belasting uitspaarde (25 - 10%).

In zijn basisfilosofie maakt de nieuwe regering dat “overgangsregime” nu permanent. Maar de technische uitwerking is heel anders. De 10% die vooraf opgebracht moet worden, is geen roerende voorheffing maar een afzonderlijke aanslag in de vennootschapsbelasting. Het gaat niet om een kapitaalverhoging maar om het aanleggen van een reserve. En de kapitalen die men kan gebruiken voor een dergelijke operatie, zijn niet de reserves van voorgaande jaren maar de winst van het jaar zelf.

Een beperking is wel dat de nieuwe regeling alleen geldt voor KMO's. Het “overgangsregime” van vóór 1 oktober 2014 was voor elke vennootschap toegankelijk.

Algemene tariefverlaging voor dividenden (na vijf jaar)

Op één cruciaal punt is de nieuwe regeling echter veel interessanter dan de vorige. Er is namelijk ook een gunsttarief van toepassing als er niet gewacht wordt tot een eventuele liquidatie om de gereserveerde kapitalen uit te keren.

Wie vijf jaar kan wachten en de reserve al die tijd onaangeroerd laat, betaalt slechts 5% roerende voorheffing op een dividend dat nadien geput wordt uit de “liquidatiereserve”. Dat is nog altijd meer dan bij een liquidatie (0%), maar het betekent wel een aanzienlijke besparing ten opzichte van een normaal dividend. Daarvoor is immers 25% voorheffing verschuldigd, terwijl voor een “liquidatiereservedividend” de totale belastingdruk beperkt blijft tot 15% (5% bij uitkering en 10% bij het aanleggen van de reserve).

Als er uitgekeerd wordt vooraleer de termijn van vijf jaar verstreken is, bedraagt het tarief 15%. Samen met de 10% die al aan het begin betaald is, komt dat dus uit op een totale belasting van 25% - evenveel als voor een gewoon dividend.

De nieuwe regeling is al van toepassing vanaf aanslagjaar 2015.

Bron: ontwerp van programmawet (artikel 41 tot 50)



02-12-19 Fiscus scoort overwinning in discussie over visitaties
De vraag hoe ver de fiscus mag gaan bij een controle ter plaatse, leidt al jaren tot verhitte debatten. De laatste jaren spitst de discussie zich meer en meer toe op digitale gegevens. Mag de fiscus zomaar alle data op de computer van de belastingplichtige bekijken? Of zelfs kopiëren? Het Hof van Beroep te Brussel heeft daar blijkbaar weinig moeite mee. En opmerkelijk genoeg gebeurt dat in een zaak waarin de rechtbank van eerste aanleg de fiscus nog teruggefloten had.....read more
 
25-11-19 Forfaitaire voordelen van alle aard: en de werkelijkheid?
Dat er een wettelijk forfait bestaat om een voordeel in natura te waarderen, wil nog niet zeggen dat dit forfait dwingend van toepassing is. Als een belastingplichtige in ruil voor het voordeel een vergoeding betaalt die overeenstemt met de werkelijke waarde van het voordeel, dan is er geen sprake meer van een belastbaar voordeel, en blijft er dus ook niets meer over om te belasten. Ook al ligt de vergoeding lager dan het wettelijke forfait. Zo oordeelt het Hof van Beroep te Antwerpen. Als die conclusie veralgemeend zou kunnen worden, opent dit arrest veel mogelijkheden…....read more
 
25-11-19 Vereffende vennootschap: fiscus kan nieuwe aanslag vestigen op naam van vereffenaar
Als de fiscus een aanslag vestigt op naam van een vereffende vennootschap, is die aanslag eigenlijk ongeldig. Tot nu toe had de fiscus weinig mogelijkheden om dat recht te zetten. Maar de wet is nu aangepast om de fiscus de kans te bieden alsnog een geldige aanslag te vestigen.....read more
 
12-11-19 Valse hybrides: eindelijk duidelijkheid (min of meer)
Zogenaamde “valse” hybride auto’s worden vanaf volgend jaar fiscaal behandeld als een overeenstemmend model zonder hybride technologie. Bijna twee jaar na de aankondiging van de maatregel weten we nu wat een “overeenstemmend” model is. Althans in theorie. In de praktijk zal het wachten zijn op de lijst die de fiscus binnenkort publiceert.....read more
 
website by webalive